Utmärkelse

 

GetAttachmentRiksidrottsmötet i Luleå 24-26 maj 2013

SJJF på RIM

Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna håller sina stämmor vartannat år under benämningen Riksidrottsmötet. I år hölls det i Luleå på Kulturens hus. Representanter för RF:s 69 specialidrottsförbund deltog som ombud, bl a för att behandla motioner om olika frågor av vikt för idrotten, och för att välja nya ledamöter i Riksidrottsstyrelsen.

Svenska Ju-jutsuförbundet skickade i år Bertil Bergdahl och Ola Johanson till RIM som observatörer, för att få veta mer om hur ett möte på den här nivån går till, och för att dra lärdomar inför framtida ställningstaganden om Ju-jutsu Kais anslutning till idrottsrörelsen.

RIM var en mycket välorganiserad tillställning, med förträfflig service, bra presentationer, god mat, utmärkta transporter m m. Allt var mycket proffsigt ordnat, och vi hade även tur med vädret, solsken och över 20 grader varmt. Dessutom fick vi erfara att solen inte går ner över huvud taget så här långt norrut vid denna tidpunkt på året.

Stämman inleddes med anförande av RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber, och därefter ett tal av idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth. Sedan vidtog förhandlingarna.

Viktiga beslut

Under stämman behandlades många ärenden, om stort och smått. Mycket handlade om strategier för idrottsrörelsen i stort. En av de viktigaste frågorna som behandlades var frågan om att avskaffa den s k ”51 %-regeln”. Det handlar om att föreningar som äger idrotts-AB måste ha det avgörande inflytandet i sitt dotterbolag, eftersom det handlar om ideell verksamhet. Vissa vill att företag (exempelvis en sponsor) skall kunna äga större del och ha mer inflytande. Efter en lång debatt stod det klart att regeln blir kvar.

Stämman behandlade också inval av ett antal idrotter vars förbund sökte medlemskap i RF. Bl a ville Armbrytning, Bridge, och Cricket komma med. Presentationerna var rätt korta, och stämman valde endast in en ny idrott, Skateboard, varför RF nu har 70 medlemsförbund.

Riksidrottsstyrelsen fick tre nya ledamöter, bl a den tidigare ministern Mona Sahlin.

Fin utmärkelse till Bertil och Ola

I samband med idrottsfesten under RIM delas idrottens högsta utmärkelse, RF:s förtjänsttecken i guld, ut till cirka 100 mottagare. Bland kriterierna för att kunna få denna ingår att man skall ha varit aktiv som ledare under väldigt lång tid, och att man skall ha fått sitt eget specialidrottsförbunds, eller sitt distriktsidrottsförbunds, högsta utmärkelse.

Bland årets mottagare fanns Bertil Bergdahl och Ola Johanson från Svenska Ju-jutsuförbundet. Bertil och Ola är förstås mycket stolta och glada över att få detta erkännande av den svenska idrottsrörelsen. Själva tecknet är en nål i rent guld att sätta på kavajslaget. Man får också ett diplom. Förtjänsttecknen delades ut av Karin Mattsson Weijber.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.